Σάββατο 26 Απριλίου 2008

Πηγή Κακούτσι

Με χαρά είδαμε να τελειώνει ένα ακόμα έργο που ξεκινήσε ο Σύνδεσμος Φιλοπροόδων Βυτίνας .
Ειναι η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της πηγής κακούτσι .
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα αυτούς που ενίσχυσαν οικονομικά για την περάτωση του έργου.

Ειναι οι:

Αναστάσιος Βουτσελάς
Κούλα & Μάνθος Ματθαίου
Γεώργιος Μαρ. Πανταζόπουλος








Διαβαστε Περισσότερα....

Νυμφασία Πηγή

Μια βόλτα που κάναμε στην Νυμφασία πηγή διαπιστώσαμε μια όχι και τόσο καλή εικόνα για για την ιστορία της πηγής αλλά και για το ύψος των χρημάτων που δαπανήθηκαν για την διαμόρφωση του χώρου μέσω του προγράμματος leader.
Εδώ θα πρέπει να επέμβει ο Δήμος Βυτίνας και μάλιστα με ελάχιστα έξοδα.
Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε μια ταμπέλα που δηλώνει πως δεξιά βρίσκεται η πηγή.
Πουθενά όμως δεν βλέπουμε τον δρόμο για την πηγή



Αν όμως κοιτάξουμε καλύτερα θα δούμε πως ο δρόμος προς την πηγή είναι πριν την ταμπέλα
Και αυτό διότι η ταμπέλα μάλλον έχει βγει από την σωστή της θέση και μετακινήθηκε πιο κάτω. Ίσως για να ξαποστάσει λιγάκι έτσι που την βλέπουμε στηριγμένη στο δέντρο.
Όταν όμως κάποιος την δει έχει ήδη προσπεράσει την είσοδο για την πηγή



Στις επόμενες δύο φωτογραφίες βλέπουμε τον δρόμο που θα μας οδηγήσει στην πηγή.

Θεωρούμε πως χρειάζεται μια αισθητική παρέμβαση ώστε να δηλώνει πως δεν είναι απλά ένας από τους πολλούς χωματόδρομους της περιοχής.




Στον κύριο χώρο της πηγής θα δούμε πως μάλλον δεν πολυενδιαφέρει εάν την πηγή επισκέπτονται άνθρωποι η τα ζώα των κτηνοτρόφων.¨
Ένας κάδος για τα σκουπίδια και μια μικρή ποτίστρα για τα ζώα σε απόσταση 10-15 μέτρων από την πηγή θα βοηθούσαν ώστε να γίνει η πηγή πιο καθαρή αλλά και πιο προσβάσιμη από τον επισκέπτη.
Η εικόνα που βλέπουμε μάλλον αποτρέπει τον καθένα παρά προσελκύει.
επίσης ένα τραπέζι και δύο απλοί ξύλινοι πάγκοι δεξιά και αριστερά ώστε να μπορεί κάποιος να καθίσει να πιει ένα ποτήρι νερό.
Και φυσικά το σπουδαιότερο. Μια επιγραφή με δυο λόγια για την ιστορία της πηγής. Να μάθει και ο κόσμος τι είναι αυτό για το οποίο δόθηκε επιδότηση 10000 ευρώ.


Η ανάδειξη και η προβολή των μνημείων και άλλων σημείων αναφοράς ενός τόπου δεν είναι μόνο τα εκατοντάδες μέτρα πέτρινων τοίχων.
Η σωστή διαχείριση αλλά και η συνεχής φροντίδα φανερώνουν πόσο σεβόμαστε τον τόπο μας.


Διαβαστε Περισσότερα....

Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στη Νεστάνη Αρκαδίας

Στην Νεστάνη Αρκαδίας κάθε χρόνο γίνεται το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου.

Είναι μια καταπληκτική εμπειρία να ζήσει κανείς όλη την διαδικασία του πανηγυριού που ξεκινάει από το πρωί με την θεία λειτουργία στη Μονή Γοργοεπήκωου.

Αφού τελειώσει η λειτουργία στην Μονή η οποία βρίσκεται ψηλά στο λόφο του γουλά οι τσιπιανίτες ( όπως αλλιώς λέγονται οι κάτοικοι του χωριού ) φορώντας την παραδοσιακή τους ενδυμασία κατεβαίνουν στην πλατεία του χωριού όπου και συνεχίζεται το γλέντι και ο χορός.


Διαβαστε Περισσότερα....

Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Γεωγραφικά όρια Βυτίνας




Ευχαριστούμε θερμα τον κύριο Λαμπρόπουλο Θ. Αθανάσιο
για την δημιουργία του χάρτη


Διαβαστε Περισσότερα....

ΤΟΠΟΝΥΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΒΥΤΙΝΑΣ







Ευχαριστούμε θερμα τον κύριο Λαμπρόπουλο Θ. Αθανάσιο



για την δημιουργία του χάρτη


Διαβαστε Περισσότερα....

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Κρέας Γιούλμπασι

Η συνταγή θα ξαναδωθεί εκ νέου σε λίγες μέρες......


Διαβαστε Περισσότερα....

Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Καγιανάς με χοιρινό παστό

Υλικά:

# 1/3 της κούπας του καφέ βούτυρο
# ½ κιλό παστό χοιρινό κομμένο σε λεπτές φέτες ή κομματάκια και ξεπλυμένο από το αλάτι
# 8 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
# Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε το παστό κι σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. Ρίχνουμε τα αβγά, γυρίζοντας το τηγάνι για να πάνε παντού. Τα αφήνουμε να πήξουν για 3-4 λεπτά. Με μια σπάτουλα ή με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να πήξουν τα αβγά τελείως, αλλά να μην είναι πολύ στεγνά. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Μερικά εστιατόρια της Βυτίνας πουλάνε χοιρινό παστό που το φτιάχνουν μόνοι τους εάν θέλετε να αγοράσετε για το σπίτι σας.



Διαβαστε Περισσότερα....

Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Χωριά και χάρτης του Μαινάλου



Με πορτοκαλι ΟΙ ΕΠΑΡΧΕΙΑΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
Με μπλέ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΥΡΓΟΥ
Με κόκκινο ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΑΡΧΕΙΑΚΟΙ ΟΔΟΙ


Διαβαστε Περισσότερα....

Κόκορας με χυλοπίτες

Υλικά: ( για 4 άτομα )
• 1 κόκορα γύρω στο 1 1/2 κιλό κομμένο σε μερίδες
• αλάτι
• 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 800 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
• 100 γρ. μυζήθρα τριμμένη
• 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 200 γρ. χυλοπίτες Βυτίνας
• πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση:1.Καψαλίζουμε τις μερίδες του κόκορα, τις πλένουμε, τις στεγνώνουμε και τις αλατοπιπερώνουμε.
2. Ζεσταίνουμε το λάδι μαζί με μια κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο και ροδίζουμε τον κόκορα.
3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα 3'-4' ακόμη.
4. Ρίχνουμε τα ντοματάκια και κατόπιν λίγο ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15'.
( αν αγοράσετε χωριάτικο κόκορα κατά την επίσκεψή σας στην Βυτίνα υπολογίστε 30 έως 40 λεπτά περισσότερο χρόνο για το βράσιμο )
5. 15’ λεπτά πριν να είναι καλά μαγειρεμένο ρίχνουμε 1&1/2 ποτήρια ζεστό νερό και κατόπιν τις χυλοπίτες δυναμώνοντας την ένταση τις φωτιάς για τα επόμενα 10 λεπτά .
6. Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας 5΄ λεπτά πριν να είναι το φαγητό μας έτοιμο.
7. Αφήνουμε για τα επόμενα 5΄λεπτα το φαγητό επάνω στο μάτι της κουζίνας για να σιγοβράσει λίγο ακόμα.
8. Σερβίρεται στα πιάτα και αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε να πασπαλίσετε με μυζήθρα Βυτίνας.



Σημ. Προτείνουμε κόκκινο κρασί Νεμέας


Διαβαστε Περισσότερα....

Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Αγριολούλουδα του Μαινάλου ( Γ μέρος )














Ευχαριστούμε τον Κύριο Αθανάσιο Θ. Λαμπρόπουλο για την πολύτιμη προσφορά του να μας παραχωρήσει το φωτογραφικό υλικό.


Διαβαστε Περισσότερα....

Ημερολόγιο