Σάββατο, 5 Απριλίου 2008

Κόκορας με χυλοπίτες

Υλικά: ( για 4 άτομα )
• 1 κόκορα γύρω στο 1 1/2 κιλό κομμένο σε μερίδες
• αλάτι
• 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 800 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
• 100 γρ. μυζήθρα τριμμένη
• 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 200 γρ. χυλοπίτες Βυτίνας
• πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση:1.Καψαλίζουμε τις μερίδες του κόκορα, τις πλένουμε, τις στεγνώνουμε και τις αλατοπιπερώνουμε.
2. Ζεσταίνουμε το λάδι μαζί με μια κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο και ροδίζουμε τον κόκορα.
3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα 3'-4' ακόμη.
4. Ρίχνουμε τα ντοματάκια και κατόπιν λίγο ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15'.
( αν αγοράσετε χωριάτικο κόκορα κατά την επίσκεψή σας στην Βυτίνα υπολογίστε 30 έως 40 λεπτά περισσότερο χρόνο για το βράσιμο )
5. 15’ λεπτά πριν να είναι καλά μαγειρεμένο ρίχνουμε 1&1/2 ποτήρια ζεστό νερό και κατόπιν τις χυλοπίτες δυναμώνοντας την ένταση τις φωτιάς για τα επόμενα 10 λεπτά .
6. Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας 5΄ λεπτά πριν να είναι το φαγητό μας έτοιμο.
7. Αφήνουμε για τα επόμενα 5΄λεπτα το φαγητό επάνω στο μάτι της κουζίνας για να σιγοβράσει λίγο ακόμα.
8. Σερβίρεται στα πιάτα και αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε να πασπαλίσετε με μυζήθρα Βυτίνας.



Σημ. Προτείνουμε κόκκινο κρασί Νεμέας

Ημερολόγιο